Gå til hovedinnhold

Nye begynnelser

August føles ofte som en måned med nye begynnelser – enten det er et nytt skoleår, en ny jobb, eller bare en ny start etter sommerferien.

I løpet av de siste tre årene har jeg hatt nye begynnelser i arbeidslivet tre ganger. Hver stilling har gitt meg sitt eget sett med utfordringer, læringskurver og muligheter for vekst. Likevel er det tre ferdigheter/egenskaper jeg vil trekke frem som har vært spesielt viktig for meg å praktisere for å navigere det å være ny i en ni-til-fem jobb.


1. Tørre å være en nybegynner


Jeg har ofte solgt meg selv inn på et intervju ved å legge vekt på alt jeg kan og hvor raskt jeg lærer. Det lander jobben, men skaper også en høy terskel for å tørre å være nybegynner. Behovet for å bevise at jeg var det rette valget gjør at det kan oppleves vanskelig å stille spørsmål – spesielt de spørsmålene som for andre virker åpenbare. Jeg har likevel innsett at selv om jeg kan mye og lærer raskt, har hver arbeidsplass sin egen unike kultur, systemer og forventninger. Å lære hvordan ting fungerer akkurat der jeg er nå, tar tid, og hvis jeg ikke tør å omfavne det at jeg er en nybegynner, tar det ofte enda lengre tid.


2. Å omfavne endring


Å ha tatt på meg flere ulike roller på kort tid har lært meg hvor avgjørende det er å være både tilpasningsdyktig og åpen for endring. I dagens arbeidsliv er endring en konstant faktor. Uansett om det handler om å lære en ny programvare eller om at selskapets strategier eller prioriteringer skifter retning, evnen til raskt å tilpasse seg endring er avgjørende for å lykkes. For meg har det å være fleksibel og kunne navigere disse endringene ikke bare gjort overganger enklere, men også gitt meg verdifull erfaring som skiller meg ut og gjør meg til en mer attraktiv arbeidstaker.


3. Å prioritere egenomsorg


Å starte en ny jobb er også mentalt og følelsesmessig belastende. Spenningen, kombinert med stresset ved å tilpasse seg et nytt miljø, kan ta på. Derfor har det å opprettholde en sunn balanse mellom arbeid og avkobling vært avgjørende for å unngå utbrenthet, sikre trivsel og bevare langsiktig tilstedeværelse i arbeidslivet.


Det å være den nye personen tre ganger på tre år har vært en virvelvind av en opplevelse. Men med hver ny start har jeg fått verdifull lærdom som har formet meg både personlig og profesjonelt. Enten du akkurat har startet karrieren eller går over til en ny rolle, husk å gi deg selv tillatelse til å være nybegynner, omfavn endring, og viktigst av alt, ta vare på deg selv. Hver erfaring er en mulighet til å lære, vokse og omdefinere hva suksess betyr for deg.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Åpent kontorlandskap – et hinder for fokus på arbeidsplassen?

I løpet av den siste uken har jeg hatt flere samtaler med kollegaer om våre opplevelser av å jobbe i åpne kontorlandskap. Selv om de fleste synes denne utformingen av arbeidsplassen er helt akseptabel, er det én utfordring som skiller seg ut for alle: Det er vanskelig å få gjort dyp konsentrert arbeid i et åpent landskap. Åpne kontorlandskap har lenge blitt fremhevet som en måte å fremme samarbeid og åpenhet på. Men for mange blir den daglige realiteten en helt annen – åpent landskap kan til tider føles som rene «distraksjonsfabrikker». Med støy, visuelle avbrytelser og en uuttalt forventning om konstant tilgjengelighet, blir det utfordrende å finne den konsentrasjonen som trengs for dyp fokusert arbeid. Forskning viser at det tar i gjennomsnitt 23 minutter å gjenvinne fokus etter en avbrytelse. Tenk på hvor ofte vi blir avbrutt i et åpent kontorlandskap – det kan være alt fra en kollega som stiller et spørsmål, til lyden av en telefon som ringer på andre siden av rommet. I miljøer som...

Offentlig administrasjon - en balansegang mellom lover, regler og menneskelige hensyn

Når folk hører ordene "offentlig administrasjon", kan de lett tenke på bunker av papirer, møter med referater som få leser, og timer brukt i møterom hvor klokken ser ut til å stå stille. Men å jobbe med administrasjon i offentlig forvaltning er langt mer enn det. Å jobbe med administrasjon handler ikke bare om å følge regler og systemer, men også om å jobbe med mennesker. I hverdagen balanserer du ofte mellom lover, regler og menneskelige hensyn. Det krever en dyp forståelse for hvilke regler som gjelder i hvilke situasjoner, og en fingerspissfølelse for når de kan tolkes fleksibelt – uten å bryte dem. Å skape effektive løsninger innenfor rammeverket av strenge regelverk er en kunstform i seg selv. Hverdagen kan best beskrives som et evigvarende puslespill. Oppgaver, prioriteringer og ressurser endres kontinuerlig, og du må tilpasse deg underveis. Derfor er samarbeid en helt avgjørende ferdighet. Du må kommunisere effektivt med ulike interessenter, og balansere deres varieren...

Hvordan jeg håndterte etter-ferien-skrekken før jobbstart

Har du hørt om “the Sunday scaries”? Det hadde ikke jeg heller inntil nylig. Etter å ha hatt nærmere 3 uker ferie, kjente jeg for noen dager siden at en følelse av uro begynte å snike seg innpå meg.  Jeg klarte å fange opp at uroen var knyttet til tanker om jobb og at om noen dager kom ferien til å være over. Slik kom jeg over begrepet “Sunday scaries”. Sunday scaries eller søndagsskrekk på norsk, er når du gruer deg til helgen er over og en ny arbeidsuke nærmer seg. En form for forventningsangst, som ofte skyldes manglende balanse i hverdagslivet og/eller utbrenthet.  I mitt tilfelle var det snakk om en form for "etter-ferien-skrekk". Tanken på å hoppe tilbake i en hektisk arbeidshverdag etter en avslappende ferie fylte meg med uro. Et google søk viste at jeg ikke er den første til å kjenne på dette og etter å ha sett videoen til: Calmly Cooping “ How to transition back to work after vacation ”.  Fikk jeg tatt et steg tilbake og minnet meg selv om hva jeg hadde gjort før...