Gå til hovedinnhold

Åpent kontorlandskap – et hinder for fokus på arbeidsplassen?

I løpet av den siste uken har jeg hatt flere samtaler med kollegaer om våre opplevelser av å jobbe i åpne kontorlandskap. Selv om de fleste synes denne utformingen av arbeidsplassen er helt akseptabel, er det én utfordring som skiller seg ut for alle: Det er vanskelig å få gjort dyp konsentrert arbeid i et åpent landskap.

Åpne kontorlandskap har lenge blitt fremhevet som en måte å fremme samarbeid og åpenhet på. Men for mange blir den daglige realiteten en helt annen – åpent landskap kan til tider føles som rene «distraksjonsfabrikker». Med støy, visuelle avbrytelser og en uuttalt forventning om konstant tilgjengelighet, blir det utfordrende å finne den konsentrasjonen som trengs for dyp fokusert arbeid.


Forskning viser at det tar i gjennomsnitt 23 minutter å gjenvinne fokus etter en avbrytelse. Tenk på hvor ofte vi blir avbrutt i et åpent kontorlandskap – det kan være alt fra en kollega som stiller et spørsmål, til lyden av en telefon som ringer på andre siden av rommet. I miljøer som er designet for kontinuerlig samhandling, blir det derfor nærmest umulig å komme i en flytsone.


Cal Newport, professor i datavitenskap og forfatter av boken Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World (2016), har popularisert konseptet "dypt arbeid". Newport argumenterer for at det er gjennom dypt arbeid – uforstyrret, konsentrert arbeid uten avbrytelser – at innovasjon skjer og komplekse problemer løses. Han mener at evnen til å jobbe dypt er en av de mest verdifulle ferdighetene i dagens kunnskapsøkonomi. Likevel er de fleste kontorlandskap i dag mer tilrettelagt for reaktivt arbeid – raske samtaler og møter – enn for det reflekterende, kreative arbeidet som også er nødvendig for å drive organisasjonen fremover. 


Så hvordan kan arbeidsgivere forbedre åpne kontorlandskap?

Jeg mener at arbeidsplasser med åpent kontorlandskap har stort forbedringspotensial, spesielt på disse to områdene:


1. Utforming bedre og tydeligere soner for dypt arbeid: Kontorer bør ha tydelig definerte soner som er designet for dyp arbeid, slik at ansatte har en reell mulighet til å velge det miljøet som passer best til oppgaven de skal utføre. 


2. Normalisering av "ikke forstyrr"-signaler: Både fysiske og digitale signaler om at man ikke ønsker å bli forstyrret bør normaliseres og respekteres. Dette kan være alt fra et headset som viser at man er opptatt, til statusmeldinger på digitale kommunikasjonsverktøy. Slike avtaler må forankres i en felles forståelse i teamene, slik at det blir akseptert å sette grenser for tilgjengelighet.


Hva er dine erfaringer med åpent kontorlandskap? Finner du det utfordrende å gjøre dypt arbeid i et slikt miljø? Eller har du funnet gode strategier som fungerer for deg? 


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Offentlig administrasjon - en balansegang mellom lover, regler og menneskelige hensyn

Når folk hører ordene "offentlig administrasjon", kan de lett tenke på bunker av papirer, møter med referater som få leser, og timer brukt i møterom hvor klokken ser ut til å stå stille. Men å jobbe med administrasjon i offentlig forvaltning er langt mer enn det. Å jobbe med administrasjon handler ikke bare om å følge regler og systemer, men også om å jobbe med mennesker. I hverdagen balanserer du ofte mellom lover, regler og menneskelige hensyn. Det krever en dyp forståelse for hvilke regler som gjelder i hvilke situasjoner, og en fingerspissfølelse for når de kan tolkes fleksibelt – uten å bryte dem. Å skape effektive løsninger innenfor rammeverket av strenge regelverk er en kunstform i seg selv. Hverdagen kan best beskrives som et evigvarende puslespill. Oppgaver, prioriteringer og ressurser endres kontinuerlig, og du må tilpasse deg underveis. Derfor er samarbeid en helt avgjørende ferdighet. Du må kommunisere effektivt med ulike interessenter, og balansere deres varieren...

Hvordan jeg håndterte etter-ferien-skrekken før jobbstart

Har du hørt om “the Sunday scaries”? Det hadde ikke jeg heller inntil nylig. Etter å ha hatt nærmere 3 uker ferie, kjente jeg for noen dager siden at en følelse av uro begynte å snike seg innpå meg.  Jeg klarte å fange opp at uroen var knyttet til tanker om jobb og at om noen dager kom ferien til å være over. Slik kom jeg over begrepet “Sunday scaries”. Sunday scaries eller søndagsskrekk på norsk, er når du gruer deg til helgen er over og en ny arbeidsuke nærmer seg. En form for forventningsangst, som ofte skyldes manglende balanse i hverdagslivet og/eller utbrenthet.  I mitt tilfelle var det snakk om en form for "etter-ferien-skrekk". Tanken på å hoppe tilbake i en hektisk arbeidshverdag etter en avslappende ferie fylte meg med uro. Et google søk viste at jeg ikke er den første til å kjenne på dette og etter å ha sett videoen til: Calmly Cooping “ How to transition back to work after vacation ”.  Fikk jeg tatt et steg tilbake og minnet meg selv om hva jeg hadde gjort før...